Luuk Brand - 3e keeper bij Willem ll

We treffen Luuk Brand in het nieuwe Van der Valk hotel in Tilburg op zijn eerste vrije dag in 3 weken. Hij vertelt dat hij behalve met de gehele week met de selectie ook verplicht is om 2 trainingen bij de O19 bij te wonen. Luuk vindt dat geen enkel probleem,

hij vindt het prettig om veel en zwaar te trainen. Hij geeft aan dat aan het begin van het seizoen hij 67 kilo woog met 11% vet en is nu trots op 74 kilo met 8% vet. Trainen, trainen, trainen  ...

Wanneer ik een kop koffie bestel, wil hij graag een flesje water. Ik drink geen koffie - niet goed voor mijn lichaam - zegt hij. Ik geef aan dat ik een datarecorder met het gesprek mee laat lopen en hem voordat ik ga publiceren een afschrift van het interview zal sturen. Geen probleem geeft Luuk aan.

Luuk Brand - keeper bij RWB Waalwijk

KLeuterfoto LuukJa, zegt Luuk, daar is het allemaal begonnen. Bij de kanjers op zaterdagochtend, training van Foort Cové. Ik was daar samen met mijn schoolvriend Julian en onze beide vaders brachten ons iedere zaterdag. Wij beiden de grootste lol. Hij lacht, wanneer ik mijn vader mag geloven kon ik er echt niets van. Ik was ook nog geen keeper en pas 5 jaar. Mijn eerste officiële wedstrijd was met alle kanjers tegen een plaatselijke tegenstander Baardwijk. Daarna de F6 - F4 - F1 - E3 en tot slot de E1. Maar toen was ik al keeper. Ik heb altijd geweten dat ik keeper wilde worden en ook waar ... bij Willem ll. Mijn opa Ad is praktisch op stadiongrond geboren en ik had dus vanaf mijn 4e een seizoenkaart. Heb ik overigens nog steeds, vak M. 

Toen een beetje duidelijk werd dat ik graag wilde keepen is mijn vader allerlei cursussen gaan volgen bij de KNVB. Eerst Juniorentrainer, toen KeeperCoach lll, Uefa C en KeeperCoach ll. Verder heeft hij een half jaar iedere zaterdag in Zeist keeper coaching gehad van Frans Hoek. Daar hebben we samen veel van geleerd. Ben ook een echte Frans Hoek fan. 

Gescout op tournooi in Riel

Op mijn 10e ben ik gescout door een KNVB scout en werd ik uitgenodigd om een aantal KNVB trainingen bij te wonen. Vandaar uit een uitnodiging van PSV en van WIllem ll gekregen en het is Willem ll geworden. Eerst de D3 bij Freddy Jacobs en toen direct door naar de D1 bij Richard van der Lee. Geweldige tijd gehad, leuke keeperstrainer Maik van den Kieboom en later Alex van Roessel, Wim Ribbens en Thijs van Esch.

Waarom ik gescout werd? Hij lacht, omdat ik een grote mond had ... nog steeds heb. Ik was 10 jaar en vertelde mijn verdedigers en middenvelders precies hoe en wat ze moesten doen, waar ze moesten staan. Overigens is dit nog steeds een van mijn sterkste punten, precisiecoaching.

Keeper bij Willem ll - alle elftallen

Eigenlijk heb ik alle elftallen doorlopen, telkens gestart op de bank omdat andere jongens groter waren dan ik. Meestal hadden de trainers die mij nog niet kende een voorkeur voor een grote keeper. Totdat ik op de trainingen liet zien dat mijn lengte geen probleem was. Mijn vader en ik hebben altijd gewerkt aan techniek - techniek en techniek. Hoe vang je, hoe zorg je dat je snel op je voeten bent, hoe zet je een stap voordat je afzet, hoe zet je af. Doen we eigenlijk nog steeds, onze techniek verfijnen, elke dinsdag en donderdag staan we op het veld om te kijken wat nog beter kan. Zo trainen we ook al 4 jaar met een bril waarvan het zicht steeds even verdwijnt om de reactiesnelheid omhoog te krijgen. Bovendien hebben we elke wedstrijd waar ik gespeeld heb in de afgelopen jaren gefilmd. Eerst van achter het doel om te kijken naar mijn reacties op bepaalde spelsituaties, de laatste tijd wat meer algemene beelden vanaf de zijlijn. En wanneer we dan naar huis reden, werden in de auto de beelden al bekeken. En bediscussieerd. Wat had ik anders kunnen doen, wat had ik anders moeten doen? Hoe had ik die passlijn dicht moeten coachen, hoe had ik die speler nog beter kunnen laten spelen, hem meer kunnen helpen. Dat is nu een soort tweede natuur geworden, net als coachen in het Engels bijvoorbeeld. Duits lukt overigens ook wel een beetje. 

Luuk Brand - The Ultimate Glove Company - Keepershandschoenen

Mctommes.nl Luuk Brand 3e keeper Willem llOmdat we het een beetje zat waren om telkens veel geld uit te geven voor mindere kwaliteit keepershandschoenen - en ik heb echt alle merken wel aan gehad - zijn we onze eigen keepershandschoenen gaan fabriceren. Nu heb ik dus handschoenen die door mezelf zijn ontworpen. Met mijn foam - binnenzijde van de handschoen - mijn polsband - mijn backing en mijn punchzone erop. En ik moet zeggen, een geweldige handschoen. Ik krijg nu - half maart 2019 - de laatste nieuwe serie binnen waar ik weer enkele aanpassingen heb doorgevoerd. Ook mijn collega keepers van Willem ll ( Timon Wellenreuther en Michael Wood) kijken met belangstelling wat er nu aankomt.

3e keeper bij Willem ll 

Mctommes.nl Luuk Brand VV Dongen keeper Willem llAan het eind van vorig seizoen was er sprake van 1 dag in de week meetrainen met de selectie om ervaring op te doen en alle wedstrijden spelen in de O19 waar ik natuurlijk gewoon thuishoor. Het is direct heel anders gelopen. In het begin van het seizoen, met de opstart, waren zowel Timon als Mathijs (Branderhorst) niet fit en mocht ik dus beide introductiewedstrijden keepen. Traditiegetrouw wordt er in Diessen en Dongen gespeeld tegen 2e en 3e divisieclubs. Een geweldige ervaring. De hele week meetrainen onder leiding van Harald Wapenaar - Gery Vink en Adrie Koster. Toen zag ik ook dat ik nog wat tekort kwam voor het echte grote werk. Samen met mijn vader aan tafel gezeten en een 6 maanden inhaalprogramma gemaakt. Wat mis je, wat kunnen de andere keepers dat jij nog niet kent, wat wil je wegen - doordringend vermogen - kortom, hoe sluit ik zo snel mogelijk aan? 

Bij de selectie van Willem ll ben ik echt met open armen ontvangen. Ik train me dan ook rot, ben de laatste die uit het krachthonk komt en als het mogelijk is volg ik dubbele trainingen zelfs op mijn vrije dag. En kan ik op de club niet trainen ga ik naar de sportschool. Ik heb van de conditietrainer bij Willem ll een speciaal "groei" programma gekregen waardoor ik echt veel sterker ben geworden. En nu kan ik prima mee met de andere keepers. Durf zelfs wel te zeggen dat mijn trap van ons 3 de meest stabiele is, links zowel als rechts. En ook de partijvormen zijn geen probleem meer, ik leer de spelers steeds beter lezen. Wie wil op welke manier de bal ingespeeld krijgen, wie is coachbaar en wie niet? En met Harald trainen we de "onmogelijke" bal. Ook daar sta ik mijn mannetje.

Zien we Luuk Brand bij Willem ll in goal?

Zoals het nu gaat ben ik heel blij en dankbaar voor alle kansen die ik nu krijg bij Willem ll. Zoals ik al aangaf ben ik opgenomen als enige O19 speler in de selectie. Op zaterdag sluit ik zoveel mogelijk aan bij de O19 en daarnaast zoveel mogelijk bij het eerste elftal. Ik ben blij met wat ik bereikt heb en hoe het volgend seizoen gaat, wie zal het zeggen. Op dit moment is er voor niemand van de O19 nog duidelijkheid. Voor spelers en keeper niet, dus ook niet voor mij. Ik hoop natuurlijk dat ik kan blijven als 3e keeper of misschien nog wel een stapje hoger. 

Luuk, dankjewel voor dit leuke interview en heel veel succes bij Willem ll.

Joost Verduin - Tilburg

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.